Blog

Constientizarea sanatatii mintale: ce inseamna pentru dezvoltarea farmaceutica si recrutare

Pe fondul schimbarilor globale din ultimii ani, sanatatea mintala a devenit o preocupare centrala, atat la nivel individual, cat si la nivelul companiilor farmaceutice de top. Astfel, dupa mult timp, psihiatria este din nou in atentie. Desi estimarea exacta a prevalentei tulburarilor mintale este dificila, acestea fiind diagnosticate pe baza simptomelor psihologice si comportamentale, nu…

Ce leagă îmbătrânirea de boală? Un număr tot mai mare de cercetări afirmă că este vorba de un metabolism celular defectuos

Îmbătrânirea este un proces biologic pe care nicio ființă umană nu-l poate evita. În mod ideal, înaintarea în vârstă ar trebui să fie un moment de relaxare și de a ne bucura de roadele muncii noastre. Îmbătrânirea are însă și o latură mai puțin plăcută, fiind deseori legată de boli. În fiecare secundă, celulele din…

Un medicament experimental pentru cancer furnizează rezultate pozitive într-un studiu clinic intermediar

Candidatul de medicament a arătat o îmbunătățire semnificativă a ratei de răspuns la pacienții cu melanom avansat în timpul unui studiu de fază 2. Melanomul se numără printre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 58.000 de decese anual. Melanomul refractar/relansat nerezecabil stadiul III sau IV anti-PD-1 este…

Cegedim – Piața Farmaceutică Q1 2024

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Customer Information estimează că în perioada aprilie 2023 – martie 2024, volumul medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 717,4 milioane cutii, în creștere cu 0,7% față de consumul din perioada aprilie 2022 – martie 2023. Numărul total de zile de tratament a crescut cu…

Ministerul Sănătății mărește taxele pentru autorizarea farmaciilor

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevede majorarea semnificativă, de până la 10 ori, a taxelor pentru autorizarea farmaciilor.  Luând în considerare că dinamica pieței și a reglementărilor suplimentare în domeniul farmaceutic (vânzarea online, vaccinarea în farmacii etc) a condus la o activitate mult mai complexă a direcției de specialitate din cadrul…

Datele privind consumul de medicamente în primul trimestru sunt dovadă că tot mai puțini pacienți au acces la medicamente, care sunt din ce în ce mai scumpe

Datele companiei de cercetare Cegedim arată că piața farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale, a continuat să crească în primul trimestru din acest an, dar a scăzut în volum. Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), dr. Dragoș Damian, a avertizat, într-un comentariu…

Importurile de produse farmaceutice ale României au depășit 5 miliarde de euro în 2023. Exporturile, de peste 4 ori mai mici

România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice, în condițiile în care exportă medicamente generice ieftine și importă cantități mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe. Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp…

ARPIM: Proiectul privind includerea pe lista medicamentelor compensate a 28 de molecule noi, blocat din motive bugetare. 15 dintre aceste medicamente reprezintă singura șansă pentru pacienți

Criza bugetară din ultimele luni a afectat derularea programelor naționale de sănătate și activitatea spitalelor. Un alt efect a fost amânarea introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Ministerul Sănătății a lansat în noiembrie 2023 în dezbatere publică un proiect în acest sens, care este, însă, blocat pe circuitul interministerial de avizare. Actul normativ prevede introducerea…

Piaţa locală de medicamente a depășit 6 miliarde de euro în 2023

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Customer Information estimează că în perioada ianuarie – decembrie 2023, volumul medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 722,6 milioane cutii, în creștere cu 2,4% față de consumul din anul 2022. Numărul total de zile de tratament a crescut cu 6,0%. Pentru medicamentele pe baza de…

Prima actualizare a Canamed din 2024

De la 1 august 2023 a intrat în vigoare ultima corecție a prețurilor din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). În urma corecției, Canamed conținea 6.260 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, prețurile medicamentelor au crescut. Ministerul Sănătății decide actualizări ale Canamed, de obicei lunar, o nouă actualizare…